Umijeće izrade otočnih slastica kao zaštićeno kulturno dobro

21/09/2022

Nalazite li se na otoku Hvaru ili Braču i upitate li  ima li što slatko „po obidu“ moguće je da se osladite jednom od dvije  vrhunske slastice  čije je umijeće pripreme zaštićeno kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske.

Nalazite li se na otoku Hvaru ili Braču i upitate li  ima li što slatko „po obidu“ moguće je da se osladite jednom od dvije  vrhunske slastice  čije je umijeće pripreme zaštićeno kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske.

Riječ je o  starogrojskom  paprenjaku  s otoka Hvara i dolskoj  torti  hrapoćuši  s otoka Brača.

STAROGROJSKI PAPRENJAK

Starogrojski paprenjak još Petar Hektorović daleke 1566. godine  u  svom »Ribanju i ribarskom prigovaranju« opisujući  trodnevno putovanje od Hvara prema Visu i Šolti u društvu dvojice ribara koji znaju da se na more ne ide bez važne opreme:

»Paprenjakov, vina i voće pripravi.

Tuj ko hti užinu, tko ne hti ostavi.«

Tradicija izrade očuvala se do današnjih dana te  Vam donosimo recept koji se stoljećima prenosio s generacije na generaciju.

SASTOJCI:

1 KG MEDA (najbolje je kombinirati četiri vrste; lavandu, ružmarin, kadulju i vrijesak, a ukoliko nemate sve četiri vrste dovoljni su ružmarin i vrijesak)
2 DCL PROŠEKA (poželjno bijeloga)
2 DCL MASLINOVA ULJA
PRSTOHVAT KLINČIĆA
MUŠKATNI ORAŠČIĆ
1 ČAJNA ŽLICA CIMETA
1 ČAJNA ŽLICA SODE BIKARBONE
MALI PRSTOHVAT ŠAFRANA
2 KG BRAŠNA
1 VREĆICA VANILIN ŠEĆERA

POSTUPAK:

Staviti med da zavri. Ubaciti šafran u dio prošeka da se namoči, a dio prošeka zakuhati s klinčićima do vrenja. Kad se med ohladi, zamiješati muškatni oraščić, cimet i vanilin šećer te dodati prošek sa šafranom i klinčićima. Dodati sodu bikarbonu i postupno do pola kilograma brašna.

Rijetku smjesu treba pustiti da odstoji šest sati.

Nakon toga od ostatka brašna napraviti krug i malo po malo dodavati brašno smjesi  koja je odstajala te mijesiti.

Tijesto mora biti srednje tvrdoće.

Raditi različite oblike i stavljati na pleh.

Paprenjaci se peku sna 180 stupnjeva 15 minuta.

Za ukrašavanje umiješati bjelanjak i šećer i staviti u vrećicu. Škarama odrezati rub i tankom linijom ukrasiti ohlađene paprenjake.

Važno je da ne zaboravite  da kompleksno umijeće izrade starogrojskog paprenjaka  zaslužuje i postupno uživanje u slastici o čemu će znalci reći sljedeće:  „ Ne bi se smjeli odmah zagristi, već ih treba pustiti da se otope u ustima. Tako se najbolje osjete okusi šafrana, klinčića i vrijeska, sastojka koji starograjske paprenjake čine drugačijim od ostalih inačica.“

Okušajte se u izradi, naručite med  ili  jednostavno naručite  paprenjake Zadruge Faria. 

DOLSKA TORTA HRAPOĆUŠA

Dolska torta hrapoćuša jedinstvena je po svom izgledu, a naziv je dobila  jer bojom i teksturom podsjeća na  crvenkasto žuti kamen „hrapoćušu“ koji se nalazi u špiljama u okolici Dola,  a od kojeg su se gradili suhozidi, stambene i gospodarske zgrade u Dolu.

Kolač, poznat I pod nazivom dolska torta, radio se samo u mjestu Dol. Kako nema pisanih dokumenata o nastanku dolske torte, točno vrijeme kada se počela spravljati teško je odrediti. Prema kazivanjima najstarijih živućih stanovnika u mjestu, početak pripreme jela datira iz 19. stoljeća, a vjerojatno se spravljalo i ranije.

Torta hrapoćuša je izuzetno bogata orasima i spremala se isključivo za posebne prigode, a naziva se i bračkim slatkim afrodizijakom. Običaj je bio da ju dolske žene pripremaju kao svadbeni poklon.

U čast svoje torte hrapoćuše iliti Dolske torte svake godine u kolovozu s početkom mještani  1 Dola na Braču organiziraju veliku feštu pod nazivom “Noć hrapoćuše”.

Kažu da je recept za njenu izradu tajna, no tajna se ne skriva u namirnicama i količini, već u umijeću izrade. Sva Dolka ima neki svoj posebni pristup koji nikad neće odati.

Tajna je i u korištenju domaćih otočnih sastojaka. Jaja moraju biti domaća da biskvit bude žut, a poseban i prepoznatljiv okus torti daju domaći limun i naranča.

SASTOJCI ZA 12 OSOBA:

ZA BISKVIT:
12 ŽUMANJAKA
4 BJELANJKA
12 ŽLICA ŠEĆERA
4 ŽLICE TOPLE VODE
12 ŽLICA BRAŠNA
MALO RUMA
PO GUŠTU VANILIJE
MALO KORICE OD LIMUNA

ZA PRELJEV:
POLA KG ŠEĆERA
3/4 KILA PRIPOLOVLJENIH ORAHA
8 BJELANJAKA

Dvanaest žumanjaka, četiri bjelanjka i dvanaest velikih žlica šećera miješa se kao za biskvit i dodaje se četiri velike žlice tople vode, dvanaest žlica brašna, malo ruma, vanilija i korica od limuna. Učinite smjesu i ispečete u kalupu za tortu.

U banjamariju onda zažutite pola kg šećera, malo manje od trikvarta kila pripolovljenih jezgri od oriha i osam bjelanjaka. Kad požuti, smjesu pažljivo istresete na pripremljeni i ohlađeni biskvit te ga cijeloga njome obložite, kako vrh tako i sa strane.
Sve skupa još jedan put vratite u špaher tek toliko da se posuši.

Sastojke za hrapočušu nabavite na našoj stranici: domaća jaja i agrume.

Najnovije vijesti